Οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων του Νομού Ροδόπης, συγκεντρώθηκαν και χθες Δευτέρα στα γραφεία του Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» και συζήτησαν τις τελικές λεπτομέρειες των εκδηλώσεων που θα οργανώσουν για τη φετεινή Μαύρη Επέτειο της Γενοκτονίας των 353.000 του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις που είναι αυτές που ανέφερε πρώτος ο Εύξεινος Λόγος και από σήμερα και η Παρέμβαση, περιλαμβάνουν:

Την Παρασκευή 18 Μαϊου, Μέγα Εσπερινό στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής.Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει Ολονυκτία στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθου, του Από Μητροπόλεως Τραπεζούντος. Μέλη των συλλόγων, θα μοιράζουν υλικό για τη Γενοκτονία στους πολίτες που θα περάσουν από το σημείο.

Το Σάββατο 19 Μαϊου, όλοι οι σύλλογοι της Ροδόπης, θα μεταβούν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην  Κεντρική Εκδήλωση που οργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 8 μ.μ. και κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι ευρωβουλευτές Δημητρακόπουλος (ΝΔ) και Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ)

Την Κυριακή 20 Μαϊου, οι Σύλλογοι θα δώσουν το παρόν τους, στην Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή,στις 10 .15 το πρωί, όπου θα εκφωνηθεί ο επιμνημόσυνος (και όχι πανηγυρικός λόγος, όπως γράφει το πρόγραμμα της Νομαρχίας Ροδόπης το οποίο δεν στάλθηκε στη μοναδική ποντιακή εφημερίδα της Θράκης) και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 27 Μαϊου, θα παρουσιαστεί η θεατροποιημένη παράσταση του γνωστού βιβλίου «Ταμάμα», από το Σύλλογο Καυκασίων της Καλαμαριάς, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην ΡΕΞ).

Advertisements