Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Βουλή, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τους νεοπρόσφυγες, ανάμεσα σε Καστανίδη και Παυλόπουλο:

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα:»Αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους παλιννοστούντες Ποντίους και ψηφοθηρική επιχείρηση εις βάρος τους»

27/4/2007

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι παλιννοστούντες Έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αρκετά χρόνια τώρα μετά την πρώτη εγκατάστασή τους στη χώρα μας. Τα προβλήματα αυτά αφορούν πολλούς τομείς της καθημερινής τους ζωής: Από την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ή τη χορήγηση του ειδικού δελτίου ταυτότητας μέχρι τη στεγαστική τους αποκατάσταση, από την απασχόλησή τους μέχρι την ομαλή γενικότερη κοινωνική ένταξη. Τα προβλήματα αυτά εξακολουθούν όπως είπα και σήμερα να ισχύουν.
Ωστόσο, μια απλή αλήθεια πρέπει να διαπιστωθεί κατά τη συζήτησή μας στο Κοινοβούλιο. Όσα μέτρα ελήφθησαν υπέρ των παλιννοστούντων ομογενών, είναι μέτρα που ελήφθησαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τα πράγματα χειροτέρευσαν μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, από το Μάρτη του 2004 και ύστερα. Μέτρα στεγαστικής αποκατάστασης, μέτρα που αφορούν τη χορήγηση της ιθαγένειας, μέτρα για τη δανειοδότησή τους ή την παραχώρηση οικοπέδων, μέτρα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι μέτρα που αποφάσισαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Έκαναν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλα τα οφειλόμενα; Ασφαλώς όχι.
Υπήρχαν και άλλα που έπρεπε να αποφασιστούν, αλλά δεν έγιναν γιατί μία κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τα πρώτα μεγάλα ρεύματα της μετανάστευσης, θέλει κάποιον χρόνο μέχρις ότου κωδικοποιήσει τις πολιτικές της και τις ενέργειές της.
Ένα είναι βέβαιο, ότι μετά το Μάρτιο του 2004 τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Γι’ αυτό συμφωνώ σε ένα πράγμα με τον Υπουργό των Εσωτερικών: ότι οι Έλληνες παλιννοστούντες ομογενείς γνωρίζουν. Ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά. Και επειδή γνωρίζουν, γι’ αυτό ακριβώς και απαιτούν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει στο ελάχιστο όσα προεκλογικά υποσχέθηκε. Επειδή γνωρίζουν ότι χειροτέρεψε η κατάστασή τους, στρέφονται και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ με ελπίδα, την ίδια ώρα που αξιώνουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική ‘Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ)
Δεν επιθυμώ έναν πρόχειρο διαγκωνισμό με την Κυβέρνηση και τους παρισταμένους Υπουργούς σχετικά με το ποιος έχει τις καλύτερες προθέσεις για τους ‘Έλληνες παλιννοστούντες νεοπρόσφυγες. Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα προβλήματα. Οφείλω, όμως, πριν παρουσιάσω τις απολύτως εύλογες αξιώσεις των παλιννοστούντων για λύσεις των προβλημάτων τους, να σχολιάσω μερικές από τις παρατηρήσεις που έκανε ο κύριος Υπουργός των Εσωτερικών.
Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι ζητήσατε πληροφορίες από τον συνάδελφό σας Υπουργό Δημόσιας Τάξης για το αν πραγματικά συμβαίνουν απελάσεις ή όχι. Και σας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Έχω στα χέρια μου τις θέσεις της Επιτροπής Νεοπροσφύγων που ανήκει στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Αυτές υπογράφονται από τον Πρόεδρό της  κ. Γρηγοριάδη, και την Γραμματέα της Επιτροπής των Νεοπροσφύγων κυρία Λαμάρα-Μουρδουμίδου.
Ισχυρίζονται, λοιπόν, εκφράζοντας την αγωνία τους, ότι πρέπει να σταματήσουν οι συλλήψεις και οι απελάσεις των ομογενών, οι οποίοι δεν κατάφεραν ακόμη να τακτοποιηθούν στην Ελλάδα.
Πριν δε από λίγες ημέρες  παρέλαβα σχετικό έγγραφο από την Επιτροπή Νεοπροσφύγων το οποίο κατέθεσα ως αναφορά τους στη Βουλή των Ελλήνων με αριθμό πρωτοκόλλου 2602 και ημερομηνία 20/4/2007, αναφορά που απευθύνεται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και του λένε ότι σήμερα μετά από πολλά χρόνια διαμονής τους στην Ελλάδα, η ελληνική πολιτεία ταυτίζει τους ‘Έλληνες ομογενείς παλιννοστούντες κοινωνικά, νομικά και εθνικά με τους αλλοδαπούς και τους ευτελίζει με το μέτρο της απέλασης από την Ελλάδα προσβάλλοντας την ελληνική εθνική τους συνείδηση.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Ομογενείς;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Βεβαίως, ναι.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Μήπως είναι αλλογενείς;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ‘Όχι. Κάνετε λάθος. «Συλλήψεις των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ‘Ένωσης» είναι ο τίτλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Τα στοιχεία τα έχετε, ή είναι απλώς καταγγελίες;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι τα στοιχεία τα οποία δίδει η Επιτροπή Νεοπροσφύγων.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Κύριε Καστανίδη, μου επιτρέπετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό και είναι θέμα αξιοπιστίας. Κι εγώ ως Υπουργός μέχρι σήμερα δεν είχα κανένα παράδειγμα, καμία καταγγελία στο Υπουργείο μου προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επειδή θέλω να ξέρω κι επειδή μπορεί παραδείγματος χάρη και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να μην το έχει δει αν υπάρχει -αλλά εγώ αμφιβάλλω αν υπάρχει- παρακαλώ πάρα πολύ να γίνει η ερώτηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γι’ αυτό και να δούμε τα στοιχεία πραγματικά. Με πολύ καλοσύνη σας το λέω αυτό, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης.
Μήπως οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για αλλογενείς και όχι για ομογενείς; Μήπως δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και είναι κρίμα για την πολιτεία, όχι για την Κυβέρνηση, να δίνουμε ανακριβή πράγματα. Σας παρακαλώ πολύ κάντε το!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: θα σας απαντήσω αμέσως.
Πέραν του γεγονότος ότι έχω και προσωπικά στοιχεία, όσα καταγγέλλονται στην αναφορά της Επιτροπής των Νεοπροσφύγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος τα κατέθεσα και περιμένω την απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Θέλω να του δώσω την ευκαιρία να ερευνήσει και αν διαπιστωθεί ότι κάτι συντρέχει, τότε να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Επειδή όμως αυτά καταγγέλλονται καθημερινά και σωρηδόν, είναι λάθος να σας διαβεβαιώνουν αρμόδιες υπηρεσίες για πράγματα που ενδεχομένως θέλουν να αποκρύψουν ή δεν γνωρίζουν καλά.
Επίσης αυτό που θέλω να ερωτήσω είναι το εξής: Γιατί, κύριε Υπουργέ, αναφέρεστε σε πράξεις των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν έχετε πει μέχρι τώρα εσείς τι κάνατε; Τι εννοώ; Πράγματι είναι περίπου 3.974 αυτοί οι οποίοι αποκατεστάθησαν. Δεν έχει σημασία εάν δώσατε, στη συνέχεια των δικών μας αποφάσεων,τους οριστικούς τίτλους. Θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον να λέγατε εσείς τι δώσατε έστω και προσωρινώς.
Μπορείτε να μας προσκομίσετε ένα στοιχείο για τις αποφάσεις που έχετε πάρει; Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση για τον αριθμό των νέων δικαιούχων οικοπέδων παραδείγματος χάρη; Μπορείτε να μας πείτε πόσα στεγαστικά δάνεια δώσατε; Μπορείτε να μας πείτε εάν σταμάτησαν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων; Αυτά είναι τα συγκεκριμένα θέματα, όχι εάν παραχώρησε προσωρινά οικόπεδα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι εσείς μετά το Μάρτιο του 2004  δώσατε τους οριστικούς τίτλους. Πείτε μας τι νέο κάνατε, πόσα δάνεια δώσατε, αν ενδεχομένως διακόψατε δανειοδοτήσεις, αν αυξήσατε τον αριθμό των δικαιούχων, αν δώσατε πρόσθετα οικόπεδα. Αυτά πείτε μας.
Σας είπα προηγουμένως, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, ότι δεν επιδιώκω πλειοδοσία καλών προθέσεων και διακηρύξεων. Επιθυμώ να σας πω πώς κατά την άποψή μας –ήδη οι συνάδελφοί μου που μίλησαν προηγουμένως ανέπτυξαν επαρκώς το θέμα- μπορούν να επιλυθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προβλήματα των νεοπροσφύγων παλιννοστούντων.
Η γνώμη μας είναι ότι θα ήταν χρήσιμο εάν προχωρούσαμε επιτέλους στην οριστική καταγραφή των αναγκών, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των νεοπροσφύγων, στα πλαίσια ενός μητρώου ομογενών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι δράσεις μας, και πιο συντονισμένες γιατί θα είναι καλύτερη και η γνώση μας.
Δεύτερον, θα πρέπει να ενοποιηθούν και πάλι οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα προβλήματα των παλιννοστούντων. Ίσως γι’ αυτό θα χρειαζόταν να επανασυσταθεί μία γενική γραμματεία κοινωνικής ένταξης των ομογενών, στα πλαίσια του Υπουργείου Εσωτερικών. Είχε αποδώσει η σύσταση της γραμματείας πριν από αρκετά χρόνια επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Πρέπει να ξαναδούμε αυτήν την ιδέα.
Είναι σαφές –το έθιξαν όλοι οι συνάδελφοι- ότι η επισημοποίηση της παραμονής των μεταναστών στη χώρα μας είτε με την απόκτηση της ιθαγένειας είτε του ειδικού δελτίου ταυτότητας, πρέπει να επιταχυνθεί. Δεν θα ασχοληθώ με συγκρίσεις. Πρέπει να επιταχυνθεί, υπάρχουν προβλήματα. Ακόμη, θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτή η αίσθηση που έχουν πολλοί νεοπρόσφυγες Έλληνες ομογενείς ότι συλλαμβάνονται, υφιστάμενοι προσβολή μάλιστα της εθνικής τους συνείδησης, και απελαύνονται.
Είναι πολύ άσχημο να ακούς ανθρώπους να λένε: «Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μας θεωρούσαν Έλληνες και γι’ αυτό δεν μας έδιναν όσα δικαιούμασταν. Ελπίσαμε και ήλθαμε στον τόπο μας και τώρα που θα έπρεπε να θεωρηθούμε Έλληνες και να έχουμε όσα δικαιούμαστε, μας θεωρούν ξένους». Τα παράπονα πρέπει να αντιμετωπιστούν, πολύ περισσότερο όταν φθάνουμε στο σημείο να έχουμε συλλήψεις και απελάσεις ομογενών.
Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη χορήγηση των οικοπέδων. Το φτωχό ελληνικό κράτος του 1923 έκανε αναδασμούς και αναδιανομή γαιών, που έφτασε μέχρι πέντε εκατομμύρια στρέμματα γης, για να αποκατασταθούν σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες οι πρόσφυγες της εποχής εκείνης.
Για σαράντα οκτώ έως πενήντα χιλιάδες οικογένειες, δεν είναι μεγάλος αριθμός να έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη μόλις του 3%, με ευθύνη, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να δούμε πώς μπορούν να γίνουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που θα διευκολύνουν τα μέλη, τους νεοπρόσφυγες στη στεγαστική τους αποκατάσταση.
Έχω  τη βεβαιότητα, κύριε Υπουργέ, ότι το στεγαστικό δάνειο, που χορηγείται στους νεοπρόσφυγες για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, πρέπει να αυξηθεί περίπου κατά 20.000 ευρώ. Μπορεί να φτάσει μέχρι τις 80.000 από τις 60.000, που είναι σήμερα.
Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα που είναι αναγκαία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Διότι η ένταξή τους στην αγορά εργασίας σημαίνει και ομαλή κοινωνική ένταξη.
Να ένα άλλο ερώτημα, το οποίο θέλω να σας θέσω. Πήρατε ως Κυβέρνηση ένα μέτρο πρόσθετο εκείνων που είχαν λάβει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας; Σας απαντώ πως όχι. Αποφάσεις, που αφορούν την ένταξη των ομογενών στην αγορά εργασίας, έλαβαν μόνο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτές θέλουν συμπλήρωση. Ολοκλήρωση θέλουν αυτές οι αποφάσεις.
Παραδείγματος χάρη: Είχαμε αποφασίσει ότι ειδικό ποσοστό αφορά τους νεοπρόσφυγες, προκειμένου να προσληφθούν ως επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικοί στο Στρατό, στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αυτή είναι απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το ν. 2790/2000. Ήταν ένα μέτρο εκείνης της περιόδου, που εξυπηρέτησε και έλυσε προβλήματα. Δεν αρκεί πλέον. Να μία προσθήκη, για να αποδείξετε ότι προσθέτετε στο έργο του ΠΑΣΟΚ εποικοδομητικά.
Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τις διατάξεις του ν. 2790/2000 για την πρόσληψη νεοπροσφύγων στο Σώμα των Επαγγελματιών Οπλιτών και Υπαξιωματικών του Στρατού, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής για όλη τη χώρα και όχι μόνο για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Επίσης -σας το είπε και ο συνάδελφος κ. Βενιζέλος- υπάρχουν πολλά προβλήματα προσαρμογής των επιστημόνων. Θα ήταν χρήσιμο, εάν διαμορφώναμε προγράμματα stage, ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες συγκεκριμένων τομέων της αγοράς.
Το 48% των νεοπροσφύγων είναι άνεργοι. Από το σύνολο των Ελλήνων ομογενών επιστημόνων, μόλις το 7% κατάφερε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Αυτό οφείλεται και στο είδος των πτυχίων, που έπαιρναν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί οι ανάγκες της οικονομικής οργάνωσης της Σοβιετικής Ένωσης οδηγούσαν τα πανεπιστήμια στο να παρέχουν πτυχία υπερειδίκευσης. Όταν, λοιπόν, έχεις 48% ανέργους στο σύνολο των νεοπροσφύγων και μόλις το 7% των επιστημόνων έχει αποκατασταθεί, ας σκεφτούμε τι σημαίνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους να ωθούνται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.
Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να αποφασίσουμε και άλλα μέτρα.
Είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι το 5% των προσλήψεων, που γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, μπορεί να αφορά τους νεοπρόσφυγες κατά ειδικότητα και κατά νομό. Έχετε προσθέσει κάτι σε αυτή την πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Όχι, κύριε Υπουργέ.
Μπορούμε να προσθέσουμε τη δυνατότητα αυτό το 5% των θέσεων, που ελέγχονται, που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ, να μην αφορά το νομό και την ειδικότητα, αλλά το σύνολο της χώρας. Και να καταργηθεί επίσης και το όριο ηλικίας, που αφορά τους νεοπρόσφυγες.
Βλέπετε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι μέσα από τη σύγκριση, δικαίως καταλήγουμε στο συμπέρασμα –που είναι και συμπέρασμα των παλιννοστούντων και νεοπροσφύγων- ότι όσες θετικές ρυθμίσεις έγιναν, αφορούν τις κυβερνητικές περιόδους του ΠΑΣΟΚ και όχι εσάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας δεν δικαιούται να αγνοεί το πρόβλημα, τη φτώχεια και τον πόνο. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, πέρα από κομματικές αντιδικίες και διαγωνισμούς και κυρίως σεβόμενοι την αλήθεια!

Advertisements