-Μήνας με έντονες συγκινήσεις αυτός που μας πέρασε για τον Εύξεινο Λόγο και αποτυπώνεται και σε δύο θέματα που δημοσιεύουμε σήμερα και έχουν να κάνουν με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο, τον Κομοτηναίο τελευταίο Μητροπολίτη Τραπεζούντας. 

-Η πρώτη συγκίνηση, ήταν όταν λάβαμε το πρώτο τεύχος του Αρχείου του Πόντου, του 1928, όπου ανοίγοντάς το, μας καλωσορίζει ο Χρύσανθος με ένα κείμενό του, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στο φτωχότατο έτσι κι αλλιώς πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων. 

-Η δεύτερη, μας ήρθε από το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, ο οποίος μας έστειλε, παράλληλα με τις ευχές του, το καταπληκτικό βιβλίο που έγραψε για τον Χρύσανθο, όταν ήταν ακόμη Ηγούμενος στην Παναγία Σουμελά! Ένα βιβλίο, του οποίου σήμερα παίρνετε μία πρώτη γεύση και είναι ένα πραγματικό απόκτημα για την ιστορία του Πόντου και της Θράκης! 

-Ένα βιβλίο, για το οποίο κάνουμε έκκληση στα τοπικά Ποντιακά Σωματεία, στην Ιερά μας Μητρόπολη και στους τοπικούς φορείς, να κάνουν κάθε προσπάθεια ή να το επανεκδώσουν με τη σύμφωνη γνώμη του Αγίου της Δράμας ή να το ανατυπώσουν και να το μοιράσουν στους πόντιους αλλά και τους Γρατινιώτες της περιοχής μας! 

-Δεν είναι δα και λίγο, να υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο για μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε αυτός  τόπος και να μην υπάρχει σχεδόν τίποτα γραμμένο γι αυτόν στη γενέτειρά του! 

-Δεν είναι δα και λίγο, στο βιβλίο αυτό, να υπάρχουν αναφορές του Χρύσανθου σαν Μητροπολίτης Τραπεζούντας προς τον τότε Πατριάρχη, στις οποίες να αναφέρεται στις σφαγές στον Πόντο, και να μην έχουν κυκλοφορήσει αυτά τα ντοκουμέντα και στη γενέτειρά του! 

-Κατά τα΄ άλλα, τα Ελευθέρια τελείωσαν πριν τις 19 Μαΐου, όπως επιθυμούσε ο Δήμος Κομοτηνής και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μη γίνει καμιά αναφορά στο πρόγραμμα για τη Γενοκτονία και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν από εκεί και μετά, χωρίς αυτόν τον τίτλο!  

-Να γελάς ή να κλαις; Ή όπως λέγνε και οι Πόντιοι «πολλά να λέγω κι πορώ, και λίγα κι κανήνταν…» 

-Μας φωτογράφησαν, μας βιντεοσκόπησαν και μας ηχογράφησαν επίσης στην εκδήλωση της 26ης Μαΐου, προκειμένου να δούν (αυτοί που πρέπει…) αν ήμασταν λιγότεροι ή περισσότεροι στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία σε σχέση με άλλες φορές… Αλήθεια πως βγήκαν οι φωτογραφίες κ. Ιλχάν; 

-Όπου η απουσία των επισήμων ήταν πιο εμφανής ακόμη και από την κατάθεση στεφάνων, όπου όλοι μα όλοι, παρέστησαν δι … αντιπροσώπου! Γι αυτό και αν πρέπει να επαινέσουμε την κ. Χρύσα Μανωλιά που «ές απ΄ατά που ο κουμπάρον κι ες…» 

-Στην ολονυκτία, παρόντες ήταν ο δήμαρχος, ο κ. Ναβροζίδης και ο Μιχάλης ο Αθανασιάδης… Ο τελευταίος μάλιστα, δεν χάνει εκδήλωση των Ποντίων κι αυτό αναγνωρίζεται απ΄ όλους! 

-Ποιος είναι αυτός που δεν εμφανίζεται σε καμία εκδήλωση ποντίων; Ονόματα να μην πούμε προς το παρόν… 

-Καλή αντάμωση «σα παρχάρε…» 

 

Advertisements