malkidis1.jpgΑποσπάσματα από τηλεοπτική συνέντευξη στη Θράκη TV  Η απόφαση της επιτροπής Διεθνών υποθέσεων της βουλής των ΗΠΑ για την Αρμενική γενοκτονία, με 27 ψήφους έναντι 21, αποτελεί μία ιστορική στιγμή, όχι μόνο για τον αρμενικό λαό, αλλά και για κάθε δημοκράτη ο οποίος υποστηρίζει την ιστορία, το δίκαιο και την αλήθεια. Η πρωτοβουλία της πλειοψηφίας στο αμερικανικό  Κογκρέσο παρά τις πιέσεις, μη διπλωματικές και πολύ ωμές  από πολλές πλευρές, κατόρθωσε να περάσει το ψήφισμα,  ενώ σύντομα θα το φέρει και στην ολομέλεια. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές στηρίχθηκαν στον μεγάλο αμερικανό διπλωμάτη των αρχών του 20οι αιώνα, Χ. Μοργκενθόου, ο οποίος  στα «Μυστικά του Βοσπόρου» έγραφε  «ότι οι τουρκικές αρχές έδωσαν διαταγή να εφαρμοστεί το μέτρο των εκτοπίσεων και δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να απαγγείλουν την καταδίκη σε θάνατο ενός ολόκληρου λαού».

Η γενοκτονία ενάμισι εκατομμυρίων Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα, μία γενοκτονία, η οποία αφού δεν τιμωρήθηκε έγινε πρόδρομος και για άλλα μαζικά εγκλήματα- ο Χίτλερ πριν ξεκινήσει το Ολοκαύτωμα είχε πει «ποιος θυμάται τους Αρμένιους»- αποτέλεσε μετά  το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κυρίαρχο ζήτημα της αρμενικής πολιτικής. Παρότι η Αρμενία ήταν μία μικρή σοβιετική δημοκρατία, παρότι μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ δεν μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς μεγάλης ουσιαστικής και συμβολικής αξίας (ΕΕ, ΝΑΤΟ), εντούτοις κατόρθωσε με σεβασμό στην ιστορία και τη μνήμη του αρμενικού λαού και των θυμάτων, να προωθήσει το αίτημα. Είναι αξιοθαύμαστη όμως η δραστηριότητα της αρμενικής διασποράς, η οποία, κατόρθωσε να αναδείξει το ζήτημα ήδη από την περίοδο που συζητήθηκε για πρώτη φορά η τιμωρία των υπευθύνων του Ολοκαυτώματος. Το πρώτο υπόμνημα για την υπόθεση της γενοκτονίας έγινε από τις  αρμενικές οργανώσεις προς τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ,  στην ιδρυτική συνέλευση του ΟΗΕ (Σαν Φρανσίσκο) το 1947. Εξήντα χρόνια χρόνια οι άνθρωποι που σεβάστηκαν τους νεκρούς τους και δεν τους άφησαν να τους ξεπεράσει η λήθη και οι οποιεσδήποτε εφήμερες σκοπιμότητες, έφτασαν σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο. Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Αρμενίων στην Αμερική Αράμ Χαμπάριαν, δήλωσε ότι «η υιοθέτηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του δικαιώματός μας, ως Αμερικανοί, να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα».

 

Πολλές δεκάδες κοινοβούλια σε όλον τον κόσμο, πολιτείες ομοσπονδιακών κρατών, έχουν αναγνωρίσει το έγκλημα, αφήνοντας μόνη την Τουρκία να παλεύει με το ψέμα, την προπαγάνδα και την άρνηση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εκτονώσει την ανασφάλειά της και την νευρικότητά της πάνω σε έναν άλλο λαό, τον οποίο συνεχίζει να το δολοφονεί εδώ και δεκάδες χρόνια. Οι απειλές για εισβολή στο βόρειο Ιράκ παρά την δήλωση αποτυχίας του Ερντογάν στις προηγούμενες 24 φορές (!) που έχει εισβάλει,  φανερώνει ένα καθεστώς που βρίσκεται σε πανικό, αντιδρώντας μόνο με αυτό που γνωρίζει καλά να κάνει. Δηλαδή με τη βία.  Η άνοιξη όμως των λαών, των δολοφονημένων λαών του οθωμανικού κράτους και του κεμαλικού καθεστώτος έρχεται. Η αποσιώπηση, το ψεύδος και η λήθη ανήκουν στο παρελθόν και οι αγώνες των λαών για ελευθερία και αλήθεια δικαιώνονται. Κανένα καθεστώς υπεύθυνο για τέτοιου μεγέθους εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα δεν πρέπει να μείνει  ατιμώρητο από την ιστορία και τη δικαιοσύνη. Η απόφαση της επιτροπής της βουλής των ΗΠΑ και πολύ σύντομα όλου του Σώματος,  είναι μία σημαντική στιγμή για όλον τον πολιτισμένο κόσμο, για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη που αγωνίζονται για να μην διαπράττονται εγκλήματα και γενοκτονίες. Η αλήθεια είναι μαζί μας και μπορεί να νικήσει τα λόμπι και τα χρήματα.

 Ο Φάνης Μαλκίδης είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών και συγγραφέας βιβλίων για τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων.  

Advertisements