hellenicfamilies_massacred.jpgΤου Φάνη Μαλκίδη Όσο και εάν ακούγεται περίεργο ή απίστευτο, η καταγραφή ενός γεγονότος  της Ιστορίας, δηλαδή η δόλια απόπειρα του Ταλάατ Πασά -υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης των Νεότουρκων το 1915-, να εισπράξει «υπέρ των Αρμενίων» τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων ζωής που κατέβαλαν για χρόνια οι άνθρωποι που ο ίδιος φρόντιζε για τη μαζική εξόντωση τους, έδωσε το έναυσμα στον δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια έναν δικαστικό αγώνα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια  με σκοπό να διεκδικήσει υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 τις παραπάνω αποζημιώσεις.  

Ο υπερασπιστής των θυμάτων της  Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων  Χένρυ Μοργκεντάου, Πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1914-17 αναφέρει στο βιβλίο του Ambassador Morgenthau’s Story -1918 (στην ελληνική έκδοση Τα Μυστικά του Βοσπόρου-1918) ότι ο Ταλάατ του ζήτησε να εισπράξει η Οσμανική Κυβέρνηση τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που διατηρούσαν πολλοί Αρμένιοι (Οθωμανοί υπήκοοι), ενώ προσωπικά αυτός είχε αναλάβει την οργάνωση και την υλοποίηση του σχεδίου εξοντώσεώς τους.

Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές του παραπάνω βιβλίου συνέλαβε την ιδέα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους απογόνους των θυμάτων της  Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην αρχή πολλοί θεώρησαν την προσπάθειά του ως μη αποτελεσματική, αλλά ο  συστηματικός αγώνας που κατέβαλε ο διαπρεπής δικηγόρος τον δικαίωσε.  Πρόσφατα οι ασφαλιστικές εταιρείες New York Life και ΑΧΑ, μετά από  πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα υποχρεώθηκαν να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αρχή, μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις, επιτεύχθηκε η πρόσβαση στα αρχεία των δύο εταιρειών ασφάλειας ζωής, όπου αναζητήθηκαν τα στοιχεία (οι κατάλογοι των ασφαλισμένων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) για τους ασφαλισθέντες, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Αρμένιοι και Έλληνες.

Στη συνέχεια με ανακοινώσεις σε εφημερίδες βρέθηκαν οι απόγονοι των θυμάτων και τότε άρχισε η υποβολή αγωγών κατά των δύο εταιρειών σε δικαστήρια της Καλιφόρνια, με τη μορφή «ομαδικών περιπτώσεων» (class cases) όπως  προβλέπεται στη δικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά οι δύο εταιρείες οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό καταβάλλοντας το σημαντικό συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και οι ενάγοντες έλαβαν ήδη τις αποζημιώσεις τους.  Είναι προφανές ότι, ό,τι  ισχύει για τους Αρμένιους ισχύει και για τους Έλληνες που υπέστησαν την ίδια «μεταχείριση» από τους Νεότουρκούς, ξεκινώντας το 1914 πριν ακόμα ξεκινήσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.  Επιπλέον εκτός από τις ασφάλειες ζωής είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη στην Ανατολή ήταν ευρέως διαδομένη η σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατά του πυρός των κτιρίων και επομένως τίθεται το θέμα να εξεταστεί κατά πόσο εκκρεμούν οφειλές εταιρειών προς τους Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιους  που οι ακίνητες περιουσίες τους καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

 Θα πρέπει  τα Μικρασιατικά, Θρακικά και Ποντιακά Σωματεία να ξεκινήσουν την εξέταση του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη  να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλισης ζωής και πυρός από τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων.  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στους καταλόγους των δύο εταιρειών περιλαμβάνονται πολλά ελληνικά ονόματα, δικών μας ανθρώπων    Η σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Βαρτκές Γεγκιαγιάν στις Ηνωμένες πολιτείες έχει ως εξής:«Αναζητούμε άτομα των οποίων οι οικογένειες έζησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχαν αγοράσει ασφάλειες Ζωής από την LUnion Vie ή/και ασφάλειες πυρός από την εταιρεία LUnion Incendie. Αν είστε κάτοχος σχετικών εγγράφων ή επιστολών που αναφέρονται στις Εταιρείες αυτές παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό γραφείο: Yeghiayan & Associates 535 N Brand, Suite 270, Glendale,CA 91203,U.S.A. Email:Vartkesy@sbcglobal.net.    

Advertisements