4255.jpg324213.jpgΟλοκληρώθηκε η πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κ. Φωτιάδη  

Τα εγκαίνια πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος-Δικαίωμα στη Μνήμη» και η παρουσίαση των βιβλίων του  Κωνσταντίνου Φωτιάδη πραγματοποιήθηκαν την  Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007  στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας. Η έκθεση, η οποία είχε διάρκεια μέχρι και την 30η Νοεμβρίου αποτελούνταν από υποσύνολα ενοτήτων βιβλία, έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες, εικόνες κ.λπ., τα οποία συγκέντρωσε ο Κ. Φωτιάδης,  και συνθέτουν ένα  σύνολο ντοκουμέντων και απεικονίζουν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού του Πόντου.  Μέσα από τα θαυμάσια και δυσεύρετα εκθεσιακά ντοκουμέντα, αναδεικνύεται η ιστορία, η λαογραφία, ο Πόντος , η ζωή εκεί μα κι εδώ μετά τη γενοκτονία και το ξεριζωμό.  

 

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης έγινε η  παρουσίαση των βιβλίων για τη  Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  την οποία χαιρέτησαν ο Νομάρχης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ενώ   μίλησαν οι: Ευστάθιος Πελαγίδης Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεοφάνης Μαλκίδης Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, πρώην βουλευτής νομού  Καβάλας, Αναστασία Καμπουρίδου Λυκειάρχης, Φιλόλογος, Νικόλαος Ρουδομέτωφ Aρχιτέκτων μηχανικός, πρόεδρος Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, και τέλος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ενώ την εκδήλωση διεύθυνε  ο δημοσιογράφος Δημήτριος Τουλκίδης

 

Ο Ε. Πελαγίδης, αναφέρθηκε στις «πρωτογενείς πηγές οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια με το έργο του Κ. Φωτιάδη και τεκμηριώνουν με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο το έγκλημα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου». Πρόσθεσε τη σημασία «που έχει ένα τέτοιο έργο τόσο για την ιστορία των Ελλήνων που ζούσαν στον Πόντο, όσο και γενικότερα τον Ελληνισμό».

 

Ο Θ. Μαλκίδης, τόνισε  τα εξής: «Είναι λίγες φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, που δίνεται η δυνατότητα να  ψηλαφήσεις την ιστορία σου. Και όταν μάλιστα η ιστορία αυτή,  η τόσο πλούσια και με οικουμενική εμβέλεια  τραυματίστηκε, δολοφονήθηκε και διαλύθηκε, είναι ακόμη μεγαλύτερη η σημασία που (πρέπει να ) δίνεται σε μία τέτοια στιγμή, όπως η αποψινή.  Επίσης τα ιστορικά αυτά ντουκουμέντα ανέδειξαν και ορισμένες άγνωστες στιγμές της γενοκτονίας. Ο απαγχονισμός το 1921 του μαθητή του Κολεγίου «Ανατόλια» της Μερζιφούντας Σ. Ανανιάδη είναι μία από αυτές. Οι συγγενείς του Ανανιάδη μετά τη γενοκτονία κατέφυγαν στην Καβάλα και θυμούνται ακόμη τη θυσία του νεαρού αυτού ανθρώπου. Με την ευκαιρία αυτή  θα ήθελα να προτείνω ένα σχολείο της Καβάλας να λάβει το όνομα του Ανανιάδη για να θυμίζει στις επόμενες γενιές το σημαντικό αυτό άνθρωπο, ο οποίος  σε τόση νεαρή ηλικία έχασε τη ζωή του».

 

Ο Ν. Ρουδομέτωφ με ιδιαίτερη προσοχή αναφέρθηκε στη θεματολογία κάθε κεφαλαίου της εργασίας του Κ. Φωτιάδη, περιγράφοντας τα γεγονότα, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα και την ιστορική αλήθεια. Εξήρε το έργο το οποίο  «σηματοδοτεί πάρα πολλά για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» και τόνισε «τη σημασία που πρέπει να δοθεί για την ανακάλυψη και άλλων παραμέτρων της πλούσιας διαδρομής του Ελληνισμού του Πόντου».

 

Η Α. Καμπουρίδου έδωσε στο ακροατήριο με την ομιλία της  ορισμένες  πτυχές της πορείας των Ποντίων στον Πόντο και τον ελλαδικό χώρο και ανέφερε «πολλά παραδείγματα της πλούσιας δραστηριότητας που επέδειξαν».

 

Ο Α. Καραγκιοζόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία και όλους τους Έλληνες για την ανάδειξη της ιστορίας των Ποντίων καθώς και για την προώθηση της υπόθεσης της γενοκτονίας. Επισήμανε «την μέχρι τώρα διαδρομή του ζητήματος και ζήτησε να γίνουν περισσότερες και ποιοτικότερες ενέργειες για να ασχοληθούν ολοένα και περισσότεροι με το θέμα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

 

Τέλος ο Κ. Φωτιάδης  αναφέρθηκε στην υπερδεκαετή προσπάθειά του για τη συγκέντρωση του πρωτογενούς υλικού «που στοιχειοθετεί και τεκμηριώνει την πλούσια ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τη γενοκτονία». Αναφέρθηκε διεξοδικά σε «παραμέτρους του ποντιακού ζητήματος» και αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα για περαιτέρω προώθηση του πολύ σοβαρού θέματος της διεθνοποίησης της γενοκτονίας». 

 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάχθηκαν  τα σεμινάρια Ιστορίας τα οποία διοργάνωσε η Νομαρχία Καβάλας, με εισηγητή τον Κ. Φωτιάδη με τα εξής θέματα: «Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου», «Ο Ν. Καζαντζάκης και οι Πόντιοι του Καυκάσου», «Το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης», «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

  

Advertisements