karamanils_300.jpg5730_normal.jpg5731_medium.jpg5742_normal.jpgΠριν την κατάθεση στεφανιού στον τάφο του Κεμάλ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, έλαβε τις ακόλουθες επιστολές:

 

Από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού:

  «Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Τουρκία και τις αναμενόμενες επαφές και διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της γείτονος, θέλουμε να εκφράσουμε την ευχή και την ελπίδα πως ο κ. Καραμανλής θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του, που επανειλημμένα και δημόσια εξέφρασε ενώπιον του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, ήδη από το 1993, ως βουλευτής, και το 2001, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κεντρική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την αναγνώριση εκ μέρους της της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Θεωρούμε ότι στα πλαίσια των συζητήσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός οφείλει και πρέπει να θέσει και το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προς υλοποίηση των κατά καιρούς δημόσιων δεσμεύσεών του.

Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε πως η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κεμάλ Μουσταφά Πασά, του υπεύθυνου για τη σφαγή του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικρασίας, κατά τις συνήθειες της τουρκικής εθιμοτυπίας, αποτελεί ασέβεια στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και των απογόνων τους

  

Από Την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος:

   Επικειμένης της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με έγγραφό της στις 14-1-2008, μεταφέρει στον κ. Καραμανλή τις ανησυχίες όλων των ποντιακών σωματείων, μήπως λόγοι διεθνούς σκοπιμότητας ή λόγοι πρωτοκόλλου επικρατήσουν επί της εθνικής μνήμης και οδηγήσουν στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, κυριότερου ενόχου της ποντιακής γενοκτονίας και γενικά της εθνοκάθαρσης, που συντελέστηκε στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υπογραμμίζει ότι η θέση του ποντιακού ελληνισμού επί του σοβαρότατου αυτού ζητήματος δεν μπορεί παρά να είναι αδιαλλάκτως αντίθετη με την απόδοση τιμής στον γενοκτόνο του και εκφράζει την άποψη ότι οι καιροί είναι πλέον ώριμοι για μια συμβολική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην περιοχή του Ιστορικού Πόντου και κατά προτίμηση στην Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά.

 

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων:

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, θέλει να υπενθυμίσει όλα όσα ο κ. Πρωθυπουργός υπεσχέθη δημοσίως και αγωνίστηκε για αυτά κατά καιρούς, για την περαιτέρω προώθηση των Ποντιακών ζητημάτων. Δηλαδή:1)     Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως προϋπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, σύμφωνα και με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καλείται η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Κεμάλ Ατατούρκ.2)     Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Πόντο ώστε οι Πόντιοι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.3)     Την απόδοση προς θρησκευτική χρήση και λατρεία των εκκλησιών μας και των ιστορικών μονών του Πόντου στους ορθοδόξους Ποντίους.4)     Την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Πανευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Με όλο τον σεβασμό προς τον Πρωθυπουργό και χωρίς καμία πρόθεση να επέμβουμε στο έργο και τα καθήκοντά του, υπενθυμίζουμε ότι 1.500.000 Πόντιοι θεωρούν ιδιαίτερα προσβλητικό για την ιστορία τους και τους νεκρούς τους, την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ.  Δεν άκουσε κανένα ο Πρωθυπουργός και αυτές οι φωτογραφίες θα μείνουν σαν μαύρες σελίδες στην πολιτική του διαδρομή! 

Advertisements