Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, στο Πόρτο Καρράς, στο Μαρμαρά Χαλκιδικής, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, με την παρουσία εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και των Ομοσπονδιών Αττικής, Αυστραλίας, Κύπρου και Ρωσίας, καθώς και σωματείων της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Ν. Αφρικής.Προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι δράσεις και να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα ο προγραμματισμός του ΠΑΣΠΕ, κρίθηκε απαραίτητη ομόφωνα η ανασυγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου και η διεύρυνσή του. Κατόπιν αυτού και με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, το Δ.Σ. του ΠΑΣΠΕ ανασυγκροτήθηκε ως εξής:ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιωάννης Μωϋσιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, π. δήμαρχος ΣερρώνΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος ΟΠΣ Ρωσίας, βουλευτής Ρωσικής Δούμας.ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαράλαμπος Τσακιρίδης, ιατρός, στρατηγός ε.α.ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Εύη Κουσίδου, φιλόλογος – ιστορικός.ΕΙΔΙΚ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παναγιώτης Δεμουρτζίδης, επιχειρηματίας, π.πρόεδρος ΟΠΣ ΑυστραλίαςΤΑΜΙΑΣ: Χρίστος Παπαδόπουλος, τοπογράφος, συνταξιούχος ΟΤΕΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: Τσαχίδης Ραούλ, εκπρόσωπος Ομοσπονδίας ΚύπρουΥΠΕΥΘ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Στέφανος Τανιμανίδης, Πρόεδρος ΚΕΚΥΠΕΥΘ. ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Αναστασία Ψωμιάδου, δρ Κοινωνιολογίας (εκπρόσωπος ΟΠΣ Αττικής)ΥΠΕΥΘ. ΧΩΡΩΝ πρ. ΕΣΣΔ: Ι. Καρυπίδης, πολιτικός μηχανικόςΜΕΛΗ: Θεοχάρης Αποστολίδης, ιατρός χειρουργός ΩΡΛ, Καθηγητής Πανεπιστημίου              Θεσσαλίας.            Χαράλαμπος Ιωαννίδης, φαρμακοποιός            Ρούλα Μαρκοπούλου, εκπρόσωπος Αυστρίας            Λευτέρης Ζιγγιριάδης, εκπρόσωπος Ν. Αφρικής            Οδυσσέας Κωνσταντάς, εκπρόσωπος ΛιθουανίαςΜετά την ανασυγκρότηση σε σώμα, το Δ.Σ. αποφάσισε:

  • την πραγματοποίηση ημερίδας στην Κύπρο, με θέμα τα πολύ προβλήματα των 35.000 ελληνοποντίων νεοπροσφύγων που ζουν στη Μεγαλόνησο
  • την πραγματοποίηση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή: α) τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από τη «γέννηση» του Κεμαλισμού, της ιδεολογίας και πράξης που προγραμμάτισε και υλοποίησε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που ζούσαν στον Πόντο (υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη) β) τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη έλευση των νεοπροσφύγων ελληνοποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στην Ελλάδα.
  • τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ποντιόφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας, μέσα από την εξασφάλιση του δικαιώματός τους να εκφράζονται ελεύθερα στη γλώσσα τους και να αυτοπροσδιορίζονται πολιτιστικά, γλωσσικά, εθνικά και θρησκευτικά, όπως αυτοί επιθυμούν.
  • να καταγγείλει την προσπάθεια δημιουργίας ενός διασπαστικού και κατ’ επίφαση παγκόσμιου οργάνου, από μια συγκεκριμένη ομάδα συμπατριωτών, που αφού δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν αυτή τους την επιδίωξη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μετέφεραν την έδρα του στην Αθήνα, κάτι που άλλωστε επιδίωκαν εδώ και χρόνια, αποδυναμώνοντας την έδρα του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη.
  • την αδιάλειπτη και συνεχή στήριξη του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και των Διοικητικών Συμβουλίων του, αναγνωρίζοντας έτσι την πολύτιμη συμβολή και στήριξη που προσφέρουν στον όπου γης Ποντιακό Ελληνισμό.
  • το διαρκή αγώνα για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και πιο συγκεκριμένα την αναγνώριση της 19ης Μαϊου, ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
  • τον αγώνα για την προώθηση της αναγνώρισης των 50.000 Ελλήνων, θυμάτων της Σταλινικής Γενοκτονίας.

     

Advertisements