5478.jpgΕγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος-Δικαίωμα στη Μνήμη»- παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Ε. Φωτιάδη για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στη Δράμα 

Τα εγκαίνια πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος-Δικαίωμα στη Μνήμη» και παρουσίαση των βιβλίων του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη έγιναν την  Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008  στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας.

Η έκθεση  αποτελούμενη  από υποσύνολα ενοτήτων βιβλία, έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες, εικόνες κ.λπ., τα οποία συγκέντρωσε ο Κ. Φωτιάδης,  συνθέτουν ένα  σύνολο ντοκουμέντων και απεικονίζουν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού του Πόντου από το 19ο αιώνα και μέχρι σήμερα και αναδεικνύεται η ιστορία του Πόντου.

 Επίσης την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης έγινε η  παρουσίαση των βιβλίων για τη  Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσίαση την οποία συντόνισε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νόρα Κωνσταντινίδου, στην οποία μίλησαν οι Μητροπολίτης Δράμας Παύλος,   Μανώ Ασυριάν, μέλος του αρμενικού εθνικού συμβουλίου Ελλάδας,    Ευστάθιος Πελαγίδης, καθηγητής του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας,  Γεώργιος Παύλος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Φάνης Μαλκίδης Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος εξήρε το έργο του Κ. Φωτιάδη,  το οποίο  «σηματοδοτεί πάρα πολλά για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» και τόνισε «τη σημασία που πρέπει να δοθεί για την ανακάλυψη και άλλων παραμέτρων της πλούσιας διαδρομής του Ελληνισμού του Πόντου». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Κ. Φωτιάδη στην υπόθεση τεκμηρίωσης του ποντιακού ζητήματος και ζήτησε «να γίνουν περισσότερες και ποιοτικότερες ενέργειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας».

Η Μανώ Ασυριάν, αναφέρθηκε στη θεματολογία κάθε κεφαλαίου της εργασίας του Κ. Φωτιάδη, περιγράφοντας τα γεγονότα, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα και την ιστορική αλήθεια, ενώ ανέδειξε και την παράλληλη τέλεση του μαζικού εγκλήματος  της γενοκτονίας, τόσο εναντίων των Αρμενίων όσο και των Ελλήνων, από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς.

Ο Ε. Πελαγίδης, αναφέρθηκε στις «πρωτογενείς πηγές οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια με το έργο του Κ. Φωτιάδη και τεκμηριώνουν το έγκλημα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου». Πρόσθεσε τη σημασία «που έχει ένα τέτοιο έργο τόσο για την ιστορία των Ελλήνων που ζούσαν στον Πόντο, όσο και γενικότερα τον Ελληνισμό».

Ο Γ. Παύλος αναφέρθηκε «στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία και όλους τους Έλληνες για την ανάδειξη της ιστορίας των Ποντίων καθώς και για την προώθηση της υπόθεσης της γενοκτονίας, ένα ζήτημα μνήμης και όχι λήθης».

Ο Θ. Μαλκίδης, τόνισε  ότι  «είναι λίγες φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, που δίνεται η δυνατότητα να  ψηλαφήσεις την ιστορία, και όταν μάλιστα η ιστορία αυτή,  η τόσο πλούσια και με οικουμενική εμβέλεια  τραυματίστηκε, δολοφονήθηκε και διαλύθηκε, είναι ακόμη μεγαλύτερη η σημασία που πρέπει να  δίνεται σε μία τέτοια στιγμή, όπως η αποψινή». Ο Φ. Μαλκίδης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος σε δύο μορφές, οι οποίες συνδέθηκαν με τη Δράμα και τον Ποντιακό Ελληνισμό, «τον Πανάρετο Τοπαλίδη, ο οποίος   πριν 90 χρόνια εξέδωσε στη Δράμα το καταπληκτικό έργο «Ο Πόντος ανά τους Αιώνες», το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή για την τέλεση του μαζικού εγκλήματος και τον ιταλό καθολικό ιερέα Αντρέα Σαντόρο, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν τρία χρόνια στην εκκλησία της Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας,  ιερέας ο οποίος είχε χτυπήσει τις καμπάνες, την ημέρα ενθρόνισης του Μητροπολίτη Δράμας».

Τέλος ο Κ. Φωτιάδης  αναφέρθηκε στην υπερδεκαετή προσπάθειά του για τη συγκέντρωση του πρωτογενούς υλικού «που στοιχειοθετεί και τεκμηριώνει την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου και τη γενοκτονία». Αναφέρθηκε διεξοδικά σε «παραμέτρους του ποντιακού ζητήματος, και την ανάγκη να ασχοληθούν ολοένα και περισσότεροι με το θέμα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»,  και αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την υλοποίηση της έκθεσης, αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα για περαιτέρω προώθηση του πολύ σοβαρού θέματος της διεθνοποίησης της γενοκτονίας». 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τραγούδια και σκοποί του Πόντο, από τους Μ. Τσαχουρίδη στη λύρα και Β. Φωτιάδη στο τραγούδι.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάχθηκαν  τα σεμινάρια Ιστορίας τα οποία διοργάνωσε η Νομαρχία Δράμας, με εισηγητή τον Κ. Φωτιάδη με τα εξής θέματα: «Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου», «Ο Ν. Καζαντζάκης και οι Πόντιοι του Καυκάσου», «Το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης», «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». 

Advertisements