Αργυρούπολη ή Κιμισχανά ή Γκιουμούς Χανέ , είναι η πόλη των μεταλλείων,  κυρίως του αργύρου. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι χάλυβες που ασχολούνταν από την αρχαιότητα με την μεταλλουργεία.

Κατά τους θρύλους, χωρικός της περιοχής είδε μία νύχτα τυχαία ένα κομμάτι  μεταλλεύματος αργύρου να λάμπει. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν αργυρούχο μετάλλευμα,  ερευνήθηκε η περιοχή και ανακαλύφθηκαν και άλλες φλέβες του ίδιου μεταλλεύματος. Στην ακμή των μεταλλείων ο πληθυσμός της Αργυρούπολης ξεπερνούσε τις 5.000 οικογένειες.

Στον Σύνδεσμό Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης, έλαχε φέτος να αντιπροσωπεύσει την όμορφη αυτή περιοχή του Πόντου, χορεύοντας τους  χορούς, Σαρί Κουζ΄, Κότς, Σερανίτσα, Τίταρα και Τρυγώνα, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 4ου Πανελλαδικού  Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ένας θεσμός που ως στόχο έχει τη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, αλλά και την συνάντηση των απανταχού Ποντίων.

Αφού πρωτίστως φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τη Λάρισα ήρθε και η σειρά της Αθήνας. Η πρωτεύουσα μας λοιπόν άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχτηκε με όλη της την αγάπη, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 στο κλειστό στάδιο Παλαιού Φαλήρου, υπό το συντονισμό και την επιμέλεια διοργάνωσης του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματίων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Συγχαίρουμε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για την καθιέρωση του επιτυχημένου αυτού θεσμού και τον Σύνδεσμο Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για την άψογη διοργάνωση. Επίσης το Δ.Σ του Σ.Πο.Σ  Θεσσαλονίκης καθώς και τους  χοροδιδασκάλους , που πάντοτε φροντίζουν να μας γεμίζουν με  γνώση, εικόνες και συναισθήματα, γιατί ο χορός δεν είναι απλά βήματα, αλλά μια ιεροτελεστία που αντικατοπτρίζει τις συνήθειες, τα πιστεύω και τα βιώματα του Ποντιακού λαού.

Ακρίτες Σταυρουπόλεως

Τμήμα Νεολαίας

Advertisements